Nu blir jag orolig på riktigt!

Photo by Krists Luhaers on Unsplash

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att konsumtionen av antidepressiva läkemedel stadigt fortsätter att öka, främst bland unga. Konsumtionen 2012 slår alla rekord, rapporterar Sveriges radio.

Över 100.000 människor, drygt fyra procent av befolkningen i åldrarna 15 till 34 år äter i dag någon form av antidepressiv medicin.

– Ett problem är att det sker en förskrivning på fel indikation. Livskriser av olika slag. Psykiska problem orsakade av yttre omständigheter som skilsmässa, arbetslöshet, eller en nära anhörig som avlider. Svåra och tuffa skeden i livet som alla i mer eller mindre omfattning möter, säger psykiatriprofessorn Danuta Wasserman som leder NASP, Nationellt centrum för suicidalforskning och prevention av psykisk ohälsa.

Söker man hjälp och vänder sig till vårdcentral eller företagshälsovården i ett sådant läge slutat det inte sällan med att man går därifrån med ett recept på antidepressiv medicin. Det är enklare och billigare så än annan behandling som till exempel samtalsterapi.”/SVT Nyheter

Att prata med varandra – vare sig det är i en professionell situation eller som medmänniska – måste i grunden vara det viktigaste vi gör i livet! Man kan inte ersätta ett samtal med ett piller…..eller det kan man tydligen, men hur bra blir det? Skyffla undan problemen och funderingarna, sorgen och oron – ta ett piller så går det över!

Helt klart påverkas vi enormt mycket av all negativ nyhetsrapportering, känslan av att det är bara elände, krig och brottslighet i världen drar definitivt ner vår energi. Behöver vi verkligen veta allt tråkigt som händer över allt? Tjänar det oss i våra liv? Jag menar inte att man inte ska ha någon omvärldskoll, men det blir bara för mycket!

Det är dåliga nyheter som säljer och skapar intresse, även om det egentligen finns många fler goda nyheter än dåliga. Våra nyhetskanaler blir rena reklambladet för människor som är destruktiva och går igång på den typen av aktiviteter.

Men om man tänker på att, det man fokuserar på får man mer av, så blir det mer intressant att fokusera på det goda, roliga energigivande, och vi kan välja!

Har du varit på semester en tid eller varit ifrån nyhetsflödet så märker du säker när du kommer tillbaka, att det egentligen inte hänt särskilt mycket som du nödvändigtvis hade behövt vara medveten om.

Jag märker i mitt arbete som intuitiv coach hur mycket det betyder för klienten att bli lyssnad på och att i samtalet mötas där man befinner sig i livet. Utifrån det kan man förändra och forma sitt liv och sin vardag.

Så….jag tänker fokusera på att sprida glädje, prata om positiva händelser och dela glada tankar – som man brukar säga: Delad glädje , dubbel glädje!

Jag vill ha mer av det! Vill inte du?

Yvonne

Kvinnors kraft!

Fram till nu har männen i mångt och mycket bestämt hur vår verklighet ska se ut, de har haft makten (makt definierats i ordboken, ”förmåga att göra, att agera, auktoritet, eller kontroll över andra.”)

Det maskulina kraftsystemet har gett oss vetenskapens mirakel och branschens underverk. Det har gjort det möjligt för oss att skapa en mycket god levnadsstandard och fantastiska möjligheter.

Fortfarande lever många kvinnor i förhållanden där de trycks ner, finns på arbetsplatser med sämre lön och villkor och så vidare. I kultur och religion är det också olika spelregler för män och kvinnor.

Magda Gads reportage om kvinnan i Jemen som levde i fångenskap under sina täckande kläder, hon kunde inte bli gift för att hon körde bil och rörde sig utanför hemmet, ingen ville ha en sådan fru. Hon hade aldrig upplevt närhet och kärlek. Skulle hon kyssa en man som hon inte var gift med skulle de döda henne!!!! Så sorgligt! Att ta livet ifrån en annan människa! Reportaget berörde mig så djupt!*

Men det finns hopp – reportage som detta, metoo-rörelsen och det som hände i Svenska Akademien visar att förändring är på väg. Kvinnors kraft är på väg att vakna till liv, vi har fått nog!

Men nu behövs kvinnans kraft för att vi ska komma vidare, den kraften är stark, varm, kärleksfull, intagande och bestämd. Vi har länge tränat tålamod, uthållighet och att agera med känsla och ansvar.  Vi KAN förändra och skapa en helt annan värld. Det är mycket lättare och mycket mer givande att arbeta FÖR något än att kämpa MOT. Vi ska inte kämpa MOT kvinnoförtryck – vi ska arbeta FÖR kvinnors kraft. Vi håller blicken mot ljuset, mot det vi vill ha – och så går vi med bestämda steg!

Jag ser fram emot den nya framtid som vi kan forma för oss och våra barn.

Kvinnokraft.

Smaka på den!

Yvonne

*Reportaget med Magda Gad


 

Äntligen

Äntligen kom värmen!  Kul!

Kilar ut i trädgården (efter frukost i solen på altanen) 😊

Sååå mycket löv det ligger över allt! Ja, ja men kul och mysigt att börja röja och göra fint! Jag börjar krattandet med liv och lust, hittar lövhögar på alla möjliga och omöjliga ställen, röjer grenar och plockar pigga ogräs som redan tittat upp. Har dock en känsla av att jag glömt nåt….hm, hämtar sekatören och klipper lite grenar på fläderbusken och några aspar. Har fortfarande en känsla av att ha glömt något viktigt….ger mig in i boden och röjer bland saker om blivit inkastade i all hast under vintern, å så mycket det finns att röja runt med, jag tror minsann att grannen är här och smyger in saker lite då och då, var skulle annars alla prylar komma ifrån?

Då kom jag på det!

 

Det som var viktigt var ju att lägga upp fötterna och njuuuta!

Tjohooo! 

Nuet

Att leva i nuet

Detta utryck har använts så mycket att man inte längre tänker på vad det egentligen innebär, det har använts i så många sammanhang att det blivit en kliché för många.

Leva här och nu…hur kan man göra det?

Vi kan ju egentligen bara leva, nu  och nu och nu…

Det som har varit har varit, vi kan aldrig ändra på något där, älta saker i det förflutna är ingen ide, för vi är här nu och vi kan inte leva i framtiden heller, men många gör det ….när jag får semester ska jag må bra, när det blir helg ska jag….när jag får den nya bilen kommer jag att vara lycklig….

Men nu då…..?

Vi har våra minnen, det som har varit, historien som har format oss till den vi är….framtiden, måste vi inte planera?

Vi kan börja med ta några tillfällen under en dag att fokusera, att verkligen vara medveten om vad vi gör…när vi tvättar händerna t ex, när vi diskar eller promenerar – känna händerna i vattnet, känna marken under fötterna, dofterna. Vinden – då är vi ju verkligen där  – ingen tanke som stör, absolut närvaro! I stillheten finns närvaron.

Vi har så många tankar som snurrar runt i huvudet, många repetitiva tankar. Till ingen större nytta.

Fokus – stillhet – närvaro – NU

Essensen av den du är.