Nu blir jag orolig på riktigt!

Photo by Krists Luhaers on Unsplash

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att konsumtionen av antidepressiva läkemedel stadigt fortsätter att öka, främst bland unga. Konsumtionen 2012 slår alla rekord, rapporterar Sveriges radio.

Över 100.000 människor, drygt fyra procent av befolkningen i åldrarna 15 till 34 år äter i dag någon form av antidepressiv medicin.

– Ett problem är att det sker en förskrivning på fel indikation. Livskriser av olika slag. Psykiska problem orsakade av yttre omständigheter som skilsmässa, arbetslöshet, eller en nära anhörig som avlider. Svåra och tuffa skeden i livet som alla i mer eller mindre omfattning möter, säger psykiatriprofessorn Danuta Wasserman som leder NASP, Nationellt centrum för suicidalforskning och prevention av psykisk ohälsa.

Söker man hjälp och vänder sig till vårdcentral eller företagshälsovården i ett sådant läge slutat det inte sällan med att man går därifrån med ett recept på antidepressiv medicin. Det är enklare och billigare så än annan behandling som till exempel samtalsterapi.”/SVT Nyheter

Att prata med varandra – vare sig det är i en professionell situation eller som medmänniska – måste i grunden vara det viktigaste vi gör i livet! Man kan inte ersätta ett samtal med ett piller…..eller det kan man tydligen, men hur bra blir det? Skyffla undan problemen och funderingarna, sorgen och oron – ta ett piller så går det över!

Helt klart påverkas vi enormt mycket av all negativ nyhetsrapportering, känslan av att det är bara elände, krig och brottslighet i världen drar definitivt ner vår energi. Behöver vi verkligen veta allt tråkigt som händer över allt? Tjänar det oss i våra liv? Jag menar inte att man inte ska ha någon omvärldskoll, men det blir bara för mycket!

Det är dåliga nyheter som säljer och skapar intresse, även om det egentligen finns många fler goda nyheter än dåliga. Våra nyhetskanaler blir rena reklambladet för människor som är destruktiva och går igång på den typen av aktiviteter.

Men om man tänker på att, det man fokuserar på får man mer av, så blir det mer intressant att fokusera på det goda, roliga energigivande, och vi kan välja!

Har du varit på semester en tid eller varit ifrån nyhetsflödet så märker du säker när du kommer tillbaka, att det egentligen inte hänt särskilt mycket som du nödvändigtvis hade behövt vara medveten om.

Jag märker i mitt arbete som intuitiv coach hur mycket det betyder för klienten att bli lyssnad på och att i samtalet mötas där man befinner sig i livet. Utifrån det kan man förändra och forma sitt liv och sin vardag.

Så….jag tänker fokusera på att sprida glädje, prata om positiva händelser och dela glada tankar – som man brukar säga: Delad glädje , dubbel glädje!

Jag vill ha mer av det! Vill inte du?

Yvonne

Följ och gilla!
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *